Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
XP katkılarınızın ödülü, hatalarınızın eleştirisidir.

Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Oyun Nasıl Hazırlanır  (Okunma Sayısı 530 defa)
Khal'abbil
Warpriest of Tyr
Majesty
Master

XP: 171

I found justice in war...

« Yanıtla #15 : 11 Mayıs, 2009 - 16:28 »

Sevgili Nightmage,

Kendini tanıtmanı istememiz, bir zorunluluktan ötürü değil de, senin frp bilginin ne derecede olduğunu öğrenip, bu başlık altında, vereceğin bu bilgilere göre seni yönlendirecek bilgiler sunabilmemiz açısından önemliydi. Sadece yeniyim demek, burada sana yardımcı olmak isteyen insanların aklında bir bilgi dağarcığı kriteri oluşması için yeterli olmuyor. Tabi kendini tanıtmak zorunda değilsin ama konuya bir de bizim açımızdan bakarsan iyi olabilir.

Ayrıca, FrpTr.Org olarak, biz bir aile gibiyiz. O nedenle tüm üyelerimizi tanımak, onlarla toplaşkalarda, oyunlarda, diğer etkinliklerde birarada olmak isteriz. Bu nedenle, üyelerimiz kendilerini daha yakından tanıtmak için Sakinlerimiz altında kendilerine başlık açarlar. Yine belirteyim, zorunlu değilsin ama bu şekilde kendini tanıtıp bizlerle kaynaşan üyelerimizi, FrpTr.Org olarak daha çok severiz, oyunlar oynarız, yeri gelir toplanır eğlenmeye gideriz.

Diyeceğim şu ki, sitemizde üyelerimize, belrilenmiş kurallara uymak dışında hiçbir şeyi zorla yaptırmayız. Paylaşacak bilgisi olmayanları aramıza almamak gibi bir durum da söz konusu değildir. Ancak bu konuda senden ricam, duruma bir de diğer üyelerimizin gözünden bakman ve ortada ne gibi bir yanlış olduğunu görmen. Haa, bir de tabi noktalama ve imla kurallarına dikkat etmen.  Wink

Saygılarımla...

Admin Khal'abbil...

İçimdeki yangın öyle büyüdü ki, ellerimle sımsıkı tuttuğum kılıcımın çeliği, duygularımın ateşinden, alev alıp yanmaya başlasa, ordaki kimse buna şaşırmazdı...

Knowledge talks, wisdom listens. Just listen, if don't know anything...
Nightmage
Commoner
*

XP: 4

« Yanıtla #16 : 12 Mayıs, 2009 - 13:25 »

Bilgilendirmen için çok teşekkürler Khal'abbil . Bundan önceki cevabımda kendimi bilgi bakımından tanıttığıma inanıyorum. Sakinlerimiz köşesine de bir bakmak isterim. Seni anlıyorum gerçekten .. Saygısız olmak istemedim kibar bir dille bunu dile getirdiğin içinde teşekkürler.. Fark etmeden saygısızlık ettiysem yine özür dilerim bütün frptr sakinlerinden Smiley Sorumu daha ayrıntılı bir şekilde bundan önceki cevabımda da yazmıştım. Yardım etmek isteyecek olursa cevaplarınıza hep bakacağım Smiley
ussiyiness
Evren
Chosen One

XP: 405

derbeder buçukluk, tövbekâr hırsız

« Yanıtla #17 : 12 Mayıs, 2009 - 15:34 »

Şahsen bir oyunda en önemli unsur olarak "hikaye"yi görüyorum. Bir oyunu hazırlamaya başlamadan önce en genel ve temel haliyle hikayeyi kafamda tasarlıyorum. Bu ana hikaye (ya da hikayeler) oyunumun omurgası oluyor. Önemli bir ayrıntı; genelde bir oyunun son aşamaları oyuncunun en çok aklında kalan ve oyuncunun oyunu basitçe sevip sevmediğine karar verebileceği kadar önemlidir. Yine genelde gurguladığın ana hikaye(ler) genelde oyunun sonlarına doğru ulaşılabilecek hedeflerdir.

Sonrası ise ayrıntılarla bu hikayeyi süsleyebilmekte. Tavsiyem oyuncular ve oyuncuların oynatacakları karakterler kesin olarak belli değilse ayrıntılara fazla inme, önce karakterler ayrıntılı olarak tasarlansın, ondan sonrasında ayrıntıları serpiştirirsin. Karakterlere yönelik ve oyuncuların keyif alabilecekleri ayrıntılar üzerinde düşünüp ana hikayeyle bağdaştırırsın.

Nedir bu "ayrıntılar" diyip durduğum nane? Öncelikle oyuncu karakterlerin geçmişlerini, özelliklerini, vs... göz önünde bulundururarak o karakterlerin nasıl olaylar neticesinde karar verdiğin "ana hikaye ya da hikayeler"e yönlendirebileceğin konusu. Bu yan hikayeler senaryonun kaburgalarını oluşturacaktır. Smiley Sonrasında ise daha ziyade senaryoya bir "deri" kaplamak gerekiyor. Ana hikaye ve yan hikayeler sırasında oyuncuların karşılaşabilecekleri ortamlar, olaylar, kişiler, nesneler, hayvanlar, vs, vs... Yani karakterlerin bulundukları dünyayı tasarlama aşaması... Ben şahsen bu unsurlarda çok fazla ayrıntıya girmeyi sevmiyorum. Oyuncu karakterlerinin karşılaşabilecekleri yan unsurları temel halde kafamda tasarlayıp not ediyorum. Tabii öncelikli olarak gerekli gördüğüm ayrıntıları. Örneğin oyuncu karakterleri bir düşman karakterle karşılaşacaksalar onun oyuncularla savaşma sebebini, savaş taktiği, savaşla ilgili özellikleri gibi ayrıntıları not ediyorum. Benzer şekilde oyuncuların saldırma ihtimalinin zayıf olduğu bir Avrupa asilzadesinin savaşla ilgili özelliklerini es geçebiliyorum. Peki "belirlenemeyen insan faktörü"ne karşı aldığım önlem nedir? Şöyle ki; eğer yarattığım oyuncudışı karakterler, mekanlar bu bunun gibi yan unsurlarla ilgili daha fazla ayrıntı lazım olursa hızlıca kafamda bir mantık süzgecinden geçirip uygun bulduğum şekilde ekleme yapabiliyorum.

İzlediğin filmlerden, okuduğun kitaplardan, gördüğün resimlerden, hatta okula giderken yaşadığın bir olaydan bile ilham alarak hikayene yeni unsurlar ekleyebilirsin. Ancak bir yandan da tavsiyem, oynattığın oyunun ana temasına yönelik kitaplar okuman, filmler izlemen. Böylece ilham alabileceğin unsurlarla karşılaşma ihtimalini arttırabilirsin. Wink

Ayrıca hikayeni ve oyununu süsleyebilmen için Oyunlarda Monotonluğu Kırmak başlığını incelemeni tavsiye edebilirim.

Jebeddo
Jebeddo
Majesty
Chosen One

XP: 233

www.frptr.org

« Yanıtla #18 : 13 Mayıs, 2009 - 12:21 »

Peki "belirlenemeyen insan faktörü"ne karşı aldığım önlem nedir? Şöyle ki; eğer yarattığım oyuncudışı karakterler, mekanlar bu bunun gibi yan unsurlarla ilgili daha fazla ayrıntı lazım olursa hızlıca kafamda bir mantık süzgecinden geçirip uygun bulduğum şekilde ekleme yapabiliyorum.

Bilinmeyen insan faktörü ve Hızlı, Anında (Spontane, Simultane) Oyun Oynatmak,Yönetmek, Yönlendirmek konusuna da bakabilirsin...
Daha uzun yazmak isterdim ama iş, güç dolayısıyla vakit sıkıntısından şimdilik yazıyı okumakla yetinmeni rica edeceğim...
Sorularına verilen bilgiler ışığında devam edersen, kesinlikle eminim ki burada ki Üstatlardan fazlasıyla doyurucu cevaplar alırsın...

En kısa zamanda hazırladığın oyunda oyuncu olmak dileğiyle...
Bir de not: Keşke GM/DM/ST Atölyesi etkinliğimize katılsaydın...
« Son Düzenleme: 13 Mayıs, 2009 - 12:25 Gönderen: Jebeddo » Logged

Geleceği görüp de değiştirememenin acısını bilir misiniz?

A thin and keen blade lies between good and evil named justice...
longlivefighter
longlivethefighter
Member

XP: 59

The courage of one can change the destiny of many

« Yanıtla #19 : 15 Mayıs, 2009 - 15:55 »

Benim sana 2 tane den cok fazla tavsiyem olamayacak burada.

1. Campaign Book lari okumani tavsiye ederim. Hatta kendi oyunlarini oynatmadan once onlari oynat.Onlarin senaryoyu nasil doldurdugunu ogren.Bir senaryonun giris gelisme sonuc bolumlerini.Party uyelerinin nasil tanisacaklarini quest lerin nasil verilecekleri gibi seyleri ogrenirsin/O kitaplardan ne kadar bulursan o kadar iyidir.Okuya bildigin kadarini oku.
2. Oynatmadan once oyna. Cok fazla oyunda oyna. Farkli GM lerle oyna ,izle ogren.Oynamadan oynatamazsin.Gormeden ogrenemezsin.En iyi teknik direktorler futbolculardan olur unutma

"The object of war is not to die for your county. The object of war is to make the other dumb bastard die for his." -- Patton
occultsearcher
En Büyük Asker
Yazar
Chosen One
*

XP: 830

Ludo ergo sum...

« Yanıtla #20 : 15 Mayıs, 2009 - 19:41 »

2. Oynatmadan once oyna. Cok fazla oyunda oyna. Farkli GM lerle oyna ,izle ogren.Oynamadan oynatamazsin.Gormeden ogrenemezsin.En iyi teknik direktorler futbolculardan olur unutma
Bu ikincisinin altına imzamı attım Smiley
Kaleidoskop yazılarımın tamamını boşuna "biraz oyun oynayın" diye bitirmiyorum Cheesy

Maltepe Askeri Lisesi - Narlıdere, İzmir
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: