Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Sitemizde yazar olmak ister misiniz? Yazılarınızı yazın ve bize sunun! Forumda herkes tarafından beğenilirse, ve bu yazıların devamı gelirse neden olmasın? Wink

Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Oyun Nasıl Hazırlanır  (Okunma Sayısı 529 defa)
Nightmage
Commoner
*

XP: 4

« : 18 Mart, 2009 - 18:47 »

Merhaba arkadaşlar bu siteye yeni üye oldum ve gerçekten beğendim , çünkü herkes paylaşımcı ve bir sürü bilgi var frp yle ilgili . Bütün konuları okumaktan zevk alıyorum.
Yeni olduğum için sitede soruyu nereye yazacağımı bilemedim çünkü dmlikle ilgili..Gerçi sorum cevaplarınızla bir bilgi niteliğinde olacağı için bu başlığa da uygun olur heralde.
Sorumda başlıktan anlaşılacağı gibi Oyun nasıl hazırlanır?
Bu soruyu açmak istiyorum..Yani bir dm (sitenin üstadları Smiley ) herşeyiyle oyunu nasıl hazırlar?Yani senaryoyu , savaşları , savaş mekanlarını (dungeon , orman , .. ) , yaratıkları , npcleri , şehirleri .. Bunun dışında bir sürü şeyi önceden hazırladğınız şeyler var anlatabilirsiniz (tasvirler falan belki).Bunları hangi sırayla nasıl hazırlıyorsunuz ne kadar detaylı hazırlıyorsunuz yani uzun süreli olacak sürükleyici bir oyunu oyunculara nasıl sunuyorsunuz.hazırlarınız yani..
Çok uzun bi soru ve cevabı da uzun üzgünüm yoracağım için sizi .Yardım ederseniz tabi Smiley .Ama benim ve dm adayları için çok eğitici bir yazı olacağını düşünüyorum arkadaşlar.
Şimdiden teşekkürler Smiley
Jake Argent
Jake
Majesty
Chosen One

XP: 524

Müjdeci

« Yanıtla #1 : 18 Mart, 2009 - 21:46 »

Kaleidoskop'un 10. ve 11. sayısında Ozan (occultsearcher) convention'a nasıl oyun hazırlanabileceği ile ilgili yazmıştı. Benim de "Oyun Yöneticisinin Alet Çantası" diye iki sayılık bir yazım vardı. 15 ve 16. sayılar. Bir miktar yardımı dokunabilir bunların.

http://kldskp.com/category/kaleidoskop/ linkinden diğer kaleidoskop sayılarına göz atabilirsin.

Bunun dışında sitenin DM'lere tavsiyeler kısmında da benim hafızamdan silinmiş bir çok şey vardır eminim. Zira 3 yıllık bir birikim var orada. Başından beri buradayım ama artık hafızam yetmiyor Smiley

I swear by my life, and my love of it, that I will never live for the sake of another man, nor ask another man to live for mine.
wuroldar
Meri-kun
Baron
Chosen One

XP: 295

The Adventures of Amazing West Knights

« Yanıtla #2 : 18 Mart, 2009 - 23:51 »

İşin doğrusu Kaleidoskop'un 10. sayısından sonraki bütün sayılar gerçekten epey işine yarayabilir diyebilirim. Oyunlarına katacağın bir sürü parçacıklar bile bulabilirsin hatta. Wink

occultsearcher
En Büyük Asker
Yazar
Chosen One
*

XP: 830

Ludo ergo sum...

« Yanıtla #3 : 18 Mart, 2009 - 23:54 »

Esasen bu sorunun "doğru" bir yanıtı yok. Çünkü tüm oyun yöneticileri zaman içinde kendi kişiliklerine uygun bir yöntem belirliyorlar. Bazısı en ince detayına kadar her şeyi hazırlamaya uğraşırken, bazısı sadece en temel noktaları belirginleştirip (keskinleştirmeye bile gerek duymadan) oyun oynatabiliyor.
Tabii bu bir miktar oyuncularının arzusuna da bağlı. Örneğin bazısı o kadar hıncık cıncık her şeyi hazırlanmış oyunlardan hazzetmez, "şehirde karşılaşıp yol sorduğum alakasız bir commonerın çizmelerinin sarı, bıyıklarının kıvrık olduğundan bana ne" gibi (haklı) bir gerekçeyle; bazısı da akışına bırakılmış oyunlardan hoşlanmaz "etrafta bu bulmacayı çözebilecek hiçbir nesne olup olmadığını düşünmemiş" gibi (yine haklı) bir gerekçeyle.
Neyse, Kaleidoskop'u okuman hakikaten bir şeylere yarayabilir. Yani biz o umutla yazıyoruz en azından Smiley

Ama oldu ki daha "katı", "elle tutulur" bir fikir, bir kılavuz istedin (aha yazı konusu lan, yazarım ki Cheesy), elimden geldiğince şurada bir şeyler yazayım:
  • "Sahneleme" denen konsepti öğren. Bir "sahne"nin nerede başlayıp, nerede bittiğini, o sahnenin "amaç"ını bil. Unutma ki, iyi bir kurguda her sahne ya karakteri geliştirmeli ya olayı ilerletmelidir. Bunun dışında kalan sahneler gereksizdir ve kesilip atılmalıdır. Bu bağlamda, oyunundaki "önemli" sahneleri bil. O oturumda ne hangi tür sahnelere ihtiyacın olacağını düşün ve hazırla.
  • Kurgulamayı iyi yap. Yani oyuna başladığında, o oturumda olacak olaylarla ilgili aklında net bir şeyler olsun. Asla oyuncuların yapacakları şeylere tam olarak hazır olamazsın, bu yüzden oyun yöneticiliği improvizasyon gerektiren bir şeydir ama pek çok şeye hazır olabilirsin. Elinde kendini güvende hissedeceğin kadar malzeme olsun.
  • "Önemli" Oyuncu Dışı Karakterleri hazırla. Hiçbir şey kaybetmezsin. Hazırla derken de adım adım gıdım gıdım hesaplarla stat bloklarını dökme. Adamın tipini, amacını, komplolarını, başka karakterlerle bağlantılarını ve onun hakkında aldığın bir iki detayı (örneğin, "peltektir", "tek gözü yüz felcinden dolayı kapalıdır" gibi) not düş ve bu tür detayları o karakteri canlandırırken kullan.
  • "Önemli" mekanları tanımla. Elinde elle tutulur betimlemeleri olsun. Çok abartmaya gerek yok ama insanlar kralın taht salonuna girdiklerinde yan yana dizilmiş iki tahtın birinde kral, diğerinde kraliçe, yanlarında muhafızları ve danışmanları, kapının yanında hizmetkarlar ve salonun geri kalanına dağılmış courtierlar, tam ortalarında duran masanın üzerinde de, bir Ölüm Şövalyesi'nin mührünü taşıyan bir parşömen olduğunu bilsinler.
  • Arkada dönen entrikaları ve komploları bil. Kralın yeğeninin, kralı öldürüp, yerine geçme arzusunda olduğunu; şehirdeki maceracı loncasının, hırsızlar loncasıyla kadim bir husumeti bulunduğunu; yakındaki bir Lathander tapınağıyla, şehrin biraz ilersindeki ormanda ikamet eden druidlerin birbirlerinin sırtlarını kolladıklarını (yuh, evet ama olmaz demeyin, belki olur); şehrin muhafız başıyla kralın sağ kolunun karısı arasında bir ilişki olduğunu; şehirdeki en lüks hanın esasen hırsızlar loncasının ana binası olduğunu bilin. Bu bilgileri oyunculara da bir şekilde oyun içinde verin.
  • Tabii bir de oynattığınız oyunun kurallarına hakim olun. Sıradışı hamleler istisnası olmak üzere, herhangi bir durumda açıp kitap kurcalamak zorunda hissetmeyin kendiniz, kural sisteminizle uyumlu olun.
Hmmm, bunlar gibi...
Ama güzel bir yazı konusu gibi geldi. Kurcuklayabilirim...

Maltepe Askeri Lisesi - Narlıdere, İzmir
Nightmage
Commoner
*

« Yanıtla #4 : 19 Mart, 2009 - 17:02 »

Evet kaleidoskopun yazılarını gerçekten çok beğendim hemen okuyacam  Cheesy occultsearcher seninde dediğin gibi kişilik meselesi bencede ve bende herkesin tarzını fikrini öğrenmek isterim (meslek sırrı diyenlere saygı duyarım tabi Smiley ) . Senin gibi bu konuyu herkes çok kurcuklayabilirse çok memnun olurum ilginiz için çok teşekkür ederim yine yazılarınızı bekliyecem Smiley
Razalus
Axis the Stormguard
Lord
Grand Master
**

XP: 540

Shinigami Sama says eh?

« Yanıtla #5 : 19 Mart, 2009 - 21:50 »

Bende şahsen genel hat belirleyip , incik cncik detay kasmadan oyun oynatanlarım ancak:

*Oyunda kesin gelincek bir mekan varsa
*Oyunda kesin (yada büyük ihtimalle) karşılaşılacak bir şey varsa

bunları önceden çizip hem kafamda olustururum hemde tasvirden sonra pekiştirmek için resmi gösteririm ( iyi çizmek gerekmiyor sahsen tüm oyuncularım benden iyi çiziyor Cheesy ) .

Birde oyun içersinde gereksiz detay olarak bile görünse bir "hayat" oldugu hissettir. Tamam belkikonu veolaylaroyuncular etrafında dönüyor... ama bu çiftçilerin sabah erken kalkıp calısmasına , handakiinsanları prensi cekiştirmesine , yada ihtiyar amcaların gölgelerde uyuklamasına mani değil. Oyunculardan bagımsız süre gelen olayları betimlemeye cekinmeyin. Gerçek lüzumsuz detay "Şovalyenin zırhına carpan güneş ışıklarının bugday tarlasına dogan güneşin ışıkları gibi oyuncuların gözüne vurması" şeklinde bir tasvir olcaktır. Gereksiz bilgi ve detayları karıştırmayalım Smiley

Bi dip not daha eger oyunda müzik kullanıcaksan duruma ve partye uygun müzik seçip oyuna öyle gel Smiley

Nightmage
Commoner
*

« Yanıtla #6 : 21 Mart, 2009 - 22:08 »

Teşekkürler Razalus.başka tecrübelerini paylaşcak dm var mı ? occultsearcher senin de yazını bekliyorum Smiley arkadaşlar önce senaryoyu hazırlıyorum sonra haritaları şehirlerin dungeonların sonrada npc leri hazırlıyorum detaylı yada detaysız bu şekilde de anlatabilirsiniz daha somut bir örnek olabilir..
Jake Argent
Jake
Majesty
Chosen One

Müjdeci

« Yanıtla #7 : 21 Mart, 2009 - 22:48 »

Kaleidoskop'taki yazılarımı okuduysan benim çok ekleyecek bir şeyim yok şahsen. Detay isteyen oyunlar için zaman çizelgesi kullanıyorum. Oyunculara bağlı veya etkileyebilecek olayların sıralı olaraktan yazılı bulunduğu bir liste halinde.

Bunun dışında oyuncuların karakterlerinin bazı önemli özelliklerini (merit/flaw, spot ve hide gibi oyuncu bilmeden atılabilecek veya uygulanabilecek özellikler) bir kağıda yazıp önünde bulundurursan faydalı olacaktır.

Yazılanlar genel olarak oldukça yeterli aslında, geriye kendine uygun stili bulman kalıyor. Misal ben daha rahat, oyuncu odaklı oyunları tercih ediyorum. Çok kasmadan, detaylara aşırı inmeden oynanatmak daha hoş geliyor. Ben de buna göre hazırlık yapıyorum; yani minimal gerekli düzeyde.

I swear by my life, and my love of it, that I will never live for the sake of another man, nor ask another man to live for mine.
Nightmage
Commoner
*

« Yanıtla #8 : 22 Mart, 2009 - 14:19 »

Anladım..senin iki yazını da okudum biri devamıydı zaten.Orda zaman çizelgesini ben anlamadım tam daha açabilir misin yada örneklerle anlatabilir misin?bunun dışında başka yöntem eklemek isteyen varsa eklerse sevinirim
wuroldar
Meri-kun
Baron
Chosen One

XP: 295

The Adventures of Amazing West Knights

« Yanıtla #9 : 23 Mart, 2009 - 18:18 »

Benim ekleyecek çok şeyim var aslında. Özellikle ne yapmaman konusunda. Ama bunun için bence yakın bir zamanda yazmayı düşündüğüm ve kaleidoskop'ta yayımlanacak olan "Oyuncuya Oynamak" isimli yazımı okuyabilirsin.

Nightmage
Commoner
*

« Yanıtla #10 : 21 Nisan, 2009 - 13:15 »

başka bir şeyler eklemek isteyen yok mu arkadaşlar ?
Jake Argent
Jake
Majesty
Chosen One

Müjdeci

« Yanıtla #11 : 21 Nisan, 2009 - 13:18 »

Bu kadarı yetmiyor mu?

Daha ne arıyorsun ki?

Devam istiyorsan daha spesifik sorular sormak zorundasın gibi gibi.

Nightmage
Commoner
*

« Yanıtla #12 : 1 Mayıs, 2009 - 17:06 »

Aradığım şey bir yada iki cevap değil..Herkesin oyun hazırlama da kendine has yöntemeri var.. Paylaşmak istedikleri yöntemleri yazmalarını istedim.. Konu zaten belli ama bir daha yazıcam..

Nasıl oyun hazırlıyorsunuz ve ne kadar ayrıntılı hazırlıyorsunuz? (senaryoyu nasıl hazırlıyorsunuz , npcleri nasıl hazırlıyorsunuz..) Önce neyi yapıyorsunuz? ( senaryo mu , npcler mi ..) Neleri oyun öncesi belirliyorsunuz ? (hangi canavarlar çıkacak , nerde çıkacaklar , şu olay olcak ..) . Parantez içindeki konular dışında daha bir sürü konu var ama aklıma gelmedi.Yani bir oyun sırf senaryo ve npclerden oluşmaz . Bunun dışında dungeonları nasıl hazırlıyorsunuz ? mesela.. Ayrıntılı bir şekilde cevap verirseniz çok sevinirim .. occultsearcher konuyu kurcuklayacağını sölemiştin bekliyorum hala bir yazı senden de Smiley
occultsearcher
En Büyük Asker
Yazar
Chosen One
*

XP: 830

Ludo ergo sum...

« Yanıtla #13 : 1 Mayıs, 2009 - 17:59 »

occultsearcher konuyu kurcuklayacağını sölemiştin bekliyorum hala bir yazı senden de Smiley

http://kldskp.com/2009/04/kaleidoskop-sayi-29/
Temelde burada yazdıklarımın genişletilmiş hali ama yazılmış halde duruyor Kaleidoskop'ta...
Nereye bakacağını bilmiyorsan, yapabileceğim bir şey yok...

Bir de belirtmeden geçemeyeceğim, kendini tanıtmadan, kim olduğunu, tecrübe derinliğini, bildiklerini, eksiklerini bizimle paylaşmadan, tavsiye istiyorsun. Ve insanlar memnuniyet ile verebilecekleri tavsiyeyi sunduğunda, fütursuzca ve ters bir üslupla "daha" diyorsun. "Daha", peki ama burada insanlar zaman ayırıp sana bir şeyler anlatıyorlar. Sense bir şey paylaşmaya gönüllü görünmüyorsun.
Sor, madem merak ediyorsun, ne öğrenmek istediğini sor, "anlatın" demekle olmaz.
Bulunduğun ortamın adabımuaşeretine uy. Sakinlerimiz'e gidip kendini tanıt. Bilmiyorsan da efelenip, celallenme. Öğrenmek için boyun bükmek, diz kırmak gerek...
« Son Düzenleme: 1 Mayıs, 2009 - 18:05 Gönderen: occultsearcher » Logged

Maltepe Askeri Lisesi - Narlıdere, İzmir
Nightmage
Commoner
*

« Yanıtla #14 : 11 Mayıs, 2009 - 14:47 »

Şunu söylemek istiyorum ilk olarak kaleidoskop a ben baktım senin yazından önce bir üye linkini atmıştı sen ondan sonra uzun bi yazı yazmıştın ve bu konuyu kurcuklayabilirim demiştin Smiley bende bu başlık altında yazılarına devam edeceğini düşündüm.. 'daha' kelimesinin ne kadar ayıp bi söz olduğunu bilmiyordum. bundan önce başka forumlardada soru sordum kimse bana kendini tanıt dememişti ben bu forumda böyle birşey olduğunu bilmiyordum forumda yeniyim .. bir şey paylaşmayacağımı nerden çıkardın bilmiyorum ama evet paylaşamam çünkü o kadar geniş bilgiye sahip değilim sizden paylaşmanızı istedim ben Smiley daha demem belki size kaba geldi ama ben hiç bir şekilde bu forumdakilere karşı kaba olmak niyetinde değilim buna inan..

bunun dışında ne soruyosun diye sordun ben bütün sormak istediklerimi açıkladım.. ama haklısınız ben de tam anlatamadım sormak istediğimi.. kısaca Bir oyunu nasıl hazırlarsınız? ı soruyorum.. basit cevaplar istiyorum yani senaryo nasıl yazılır değilde ilk neyi hazırlarsınız dungeonları mı npc leri mi ? tabi kısa bir şekilde nasıl yaptığınızı da anlatırsanız sevinirim .. Örnek olarak biri diyelim benim aklıma senaryo gelir npcleri ayarlarım senaryoya göre sonra gider monsterlarla savaşılacak yerleri hazırlarım onlarıda böyle yapalım diye anlatabilir..

Bir daha eklemek istiyorum .. sana karşıda kimseye karşı da kaba olmak istemedim şuan da istemiyorum yardımınızı istiyorum sadece ve dm lik konusunda daha iyi olmak istiyorum Smiley

Frp konusunda kendimden kısaca bahsediyim.. Ben bir arkadaşımla frp ye başladım ondan önce fantastik kitaplar okuyodum sonra frp diye bir şey olduğunu da öğrendim.Bazı arkadaşlarımızı da frp ye başlattık ve çömez bir grup olduğumuz için genelde ben dm oluyodum.belki profesyonelce yapmıyodum ama bu oyun çok hoşuma gitmişti.

Siteler araştırdım frp hakkında ve bu siteyi gerçekten bilgi bakımından paylaşım bakımından çok beğendim. Size ukala geldim sanırım ama öyle bi niyetim yok öğrenmek için de boyun bükmeye hazırım Smiley
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: