Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Websiteniz yok mu? Sakinlerimiz bölümünde kendinizi tanıtın, ufak bir websiteniz olsun, profilinizde onu link gösterin Wink

Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: DM'ler için pratik bilgiler  (Okunma Sayısı 2963 defa)
Razalus
Axis the Stormguard
Lord
Grand Master
**

XP: 540

Shinigami Sama says eh?

« : 14 Nisan, 2006 - 11:58 »

DM ler için pratik bilgiler

* Oyuncuların planlamadığınız kisilerle konusmak , planlamadığınız sehirlere gitmek , planlamadığınız orman , dağ ve benzeri isimleri sormak gibi bir eğilimi vardır.Bu duruma karsı her zaman yanınızda bir isim listesi bulundurun. Bir isim gerektiğinde hemen ordan yararlanabilirsiniz.
* Oyunda geçen önemli olaylaıı , isimleri , bilgileri not alın. (üsenmek zararınıza çalısır)
* Oyuna ilgisi soğuyan oyuncuları oyuna dahil edecek engeller ve olaylar çıkarın.
* Grubun her üyesi oyunun öğlenceli mi sıkıcımı geçeceğini direk etkiler. Çıkıntıya izin vermeyin.
* Ön hazırlığın gücünü küçümsemeyin. Çıkması muhtemel düsmanların istatistikleri dahil çoğu seyi önceden planlayın. Ancak bu planın sizi zorunda bırakmadığınıda unutmayın, gerekiyorsa hazýrladığınız düsmanlarda oynama yapın.
* Para hesabını ince eleyip sık dokumayın(oyunu yavaslatır) ancak tamamen de umursamamak gibi bir hataya düsmeyin.Oyuncular para asırmaya meğillidirler.
* Hazırladığınız senaryo mümkün olduğunca esnek olmalı. Oyuncular tahmin edilemez varlıklar olduklarından senaryoyu her duruma uygun ilerletebilmek oyun için çok önemlidir.
* Zindan haritaları , bulunan önemli bir esyanın seklini ve benzeri görsel olarak oyuncularda daha iyi etki bırakıcak seyleri önceden çizin. Gerektiği zamanda isinizi kolaylastırır.
* Oyunun son sahnesini iyi planlayın. Ortamı , zamanı , düsmanı ve olayı oyun finaline iyi oturcak sekilde kullanın.
* Bos kağıt ve kalem DAİMA bulundurun.
* Oyunu süpriz faktörü kullanarak zenginlestirin. Beklenmeyen anlarda beklenmeyen olaylar kullanın.
* Gruba verdiğiniz esyalara dikkat edin.Eli açık yada cimri olmayın. Seviyelerine uygun güçte esyalar verip oyuncuları mutlu edin.
* Grubun gücünü iyi ölçün, ona göre düsmanlar çıkarın. 4. seviye 4kisilik bir grubun karsısına mind flayer çıkarmayın.
* Düsman menünüz genis ve zengin olsun. Goblin ve orclarla yetinmeyin. İyi düsünebilen ve taktik yapabilen düsmanlar kullanin.Grubu zorlamak için güçlü düsman değil taktik yapan düsman kullanın.
* Oyuncuların öz geçmislerini yabana atmayın. Senaryonuzu gelistirmek ve oyuncuların kendini atmosfere katmasına çok yardımcı olurlar.
* Zar yuvarlaktır. Aniden gelen bir “critical hit”in planlarınızı bozmasına göz yummayın, bu ihtimalide düsünerek yapın planınızı.
* Ön hazırlığı abartmayın. Ayrıntıları oyuncuların sorularının yönlendirmesine izin verin.
* Senaryoya körü körüne bağlı kalmayın. Oyuncuların ejderha mağarasına girmekten vaz geçmek için çokça sebebi bulunabilir. Hazırda alternatif konular bulundurun.
* Aynı tuzağı veya aynı olayı iki kere kullanmayın sürekli yeni birseyler çıkararak oyunu tekdüzelikten kurtarın.
* Zor duruma düsen grupları “Aniden gelip grubu kurtaran süper kahraman” tipleri ile kurtarmayın. Seyrek kullanılırsa ilginç olabilen bu olay 2-3 kereden fazla kullanıldığında oyuncuların hevesini kırar. Senaryoyu oyuncuların oynaması gerekir NPC’lerin değil.
* Arasıra oyunlarınızda yardımcı oyunculara yer verin. Swordcoasttan geçen karakterlerin Drizzt Do’urden ile karsılasmaları oyunu zenginleştirecektir. Ancak oyunu ünlüler karnavalına da çevirmemeye dikkat edin.
* Zaman kavramına dikkat edin. 2-3 saatlik işin tüm güne mal olmayacağını herkez bilir. Yapılan aksiyonların harcadığı zamanı lehinize kullanın (özellikle bir yere yetişmeye çalışıyorlarsa).
* Maceralar karakterlerde kalıcı etkiler bıraksın. Karakter kağıdı asla tükenmez kalemle doldurmayın, aligment ve stat değişimine açık olun. (cehennemden sağ kurtulan birinin karakterinde bir değiþiklik olmaması saçmalığın daniskası olur).
* Her türlü ortam DM’in çıkarına kullanılabilir buna dikkat edin. Yanlıþ yere atılmıþ ateþtopları, devrilen destek kolonları, çürük tahta merdivenler doğru kullanıldığında (oyuncular hata yaptığında) bir tabur orc’tan daha tehlikeli olabilirler.
* İlham ha deyince gelmeyebilir. Konu bulmak için film izleyin kitap okuyun. Ancak konuyu birebir değil benzer şekilde yapın.
* Hide , Listen ,Spot , Search gibi zarları oyuncular yerine siz atın.Bu hem sizi zora koşmaz , hemde spot check attıgını bilen oyuncunun etrafa bakınmaya devam etmesini engeller. Ne zarı attığınızı kimsenin bilmesi gerekmez.
* Arasıra gereksiz yere gizli ar atın , oyuncuların dikkatini oyunda olan olaylara çeker.
* Yapaylıktan uzak olun. Konu bulunan adres yazan kağıttan ziyade araştırıp oyuncuların kendi bulduðu adrese gitmesi şeklinde olmalıdır. Bunu sağlamak için ip uçlarından yararlanın.
« Son Düzenleme: 23 Kasım, 2007 - 15:58 Gönderen: Razalus » Logged

ussiyiness
Evren
Chosen One

XP: 405

derbeder buçukluk, tövbekâr hırsız

« Yanıtla #1 : 3 Temmuz, 2006 - 02:16 »

*Bir de benim tavsiyem, tasvirlere önem verin. Arkadaşlar oyun "rol yapma oyunu"dur, oyuncuların "o ortam"daymışlar gibi rol yapmalarını sağlamak için oyuncularınıza gerçekten "o ortam"da bulunduklarını hissettirin. Gerektiği zaman 5 duyu organını da kullanın.
"Kılıcın, karşında savaş çığlıkları atan orc'un boynunu kesti ve orc'un şah damarından fışkıran siyaha yakın koyuluktaki, iğrenç kokulu kanının sıcaklığını üzerinde hissettin" Bu tasvir biraz uzun oldu, bu gibi uzun tasvirleri sadece kritik anlarda yapın, üşenmeyin. Bunun dışındaki her hareket için o anın (en aznından kısa bir) tasvirini yapın. Düşmanının surat ifadesini bilmek bile bir oyuncunun zevkini katlar!
* Bir karakteri oynamak için, öncelikle o karakterin "yaşamasını sağlamak" gereklidir. Her oyuncunuzdan mantıklı ve tutarlı bir karakter özgeçmişi isteyin. Bu özgeçmişin oyuncunun seçtiği skillerle ve feat.larla çok zıt düşmemesini sağlayın. (Yeraltında yaşayan bir drow'un (dark elf) oyuna başlarken "weather sense" almasını engelleyin).  Bu özgeçmiş karektere sosyal ve ekonomik açıdan çok fazla üstünlük sağlamamalı. Veya hikayedeki çeşitlilik adına bir oyuncunuz güçlü bir politikacının oğlu olabilir. Ama özgeçmiş (eğer hikayede kullanmayacaksanız) çok uçuk olmamalı! (kralın oğluyum!)
*Ayrıca iyi Role Play'i (rol yapma) her zaman bir şekilde ödüllendirin ve direkt söylemiyorsanız bile bu ödülün oyuncunun yaptığı role play'den kaynaklandığını hissettirin. Bu ödülü; yapılan Role Play'in güzelliğine, karakterle tutarlılığına, bu Role Play'den kaynaklanan zarara (uğranılacak zarara rağmen Role Play'i yapan bir oyuncuya şahsen baya ödül veririm), karakterlerin o anda bulundukları ortama bağlı olarak ayarlayın. Ama ödülün gereğinden fazla olmamasına dikkat edin, yoksa oyundaki dengeler değişebilir!
*Her karakterin kişilik listesini oyuncuya madde madde yazdırın, ve en azından bir zayıf noktası olmasını sağlayın. Benim oynattığım bir karakter fiziksel olarak çok cesurdu, hatta korkmaktan utanırdı, ama büyüden çok korkardı! Bir de arkadaşı için ölümü çok rahat göze alabilirdi, bu da kötü bir özelliği. Ve diğer canlılara sonuna kadar güvenip ona göre hareket ederdi, saf bir karakterdi yani. Ben de role play'i bu özelliklere göre geliştirirdim.

ussiyiness
Evren
Chosen One

« Yanıtla #2 : 8 Kasım, 2006 - 11:36 »

Arada bir gereksiz zar atın. Bu durum oyuncuların ilgisini ayakta tutmaya ve gerçekten bir olay için attığınız zarı bir nebze kamufle etmeye yarayacaktır.

Bir tavsiyem de gidilebilecek her yola göre kafanızda bir hikaye akışı canlandırın ve bu hikaye akışlarını değişik yollardan ana hikayeye hizmet edebilecek bir şekilde tasarlayın.
« Son Düzenleme: 9 Kasım, 2006 - 12:39 Gönderen: ussiyiness » Logged

Jake Argent
Jake
Majesty
Chosen One

XP: 524

Müjdeci

« Yanıtla #3 : 12 Kasım, 2006 - 23:10 »

benim en güzel tavsiyem şu : çıkın dolaşın... öyle evde kağıt kalem alıp, oturup oyun yazmaya da kalkmayın derim Wink dolanın etrafta ama gözünüz açık olsun. çok ufak şeyler öyle büyük fikirler getirebiliyor ki... ayırca müzik dinleyin, kitap okuyun ve arada olan şeyleri "görmeye" çalışın. bu da daha güzel senaryo veya olay getirir oyuna...

I swear by my life, and my love of it, that I will never live for the sake of another man, nor ask another man to live for mine.
Türklider
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 13 Kasım, 2006 - 16:01 »

Arada sırada oyunculara gereksiz yere spot ve listen attırın Smiley Zaten pasif olarak çalıştığı için bu zarlar, (oyuncunun kontrolünde olmadığından ötürü) güzel stres yaptırabilir. Ussiyines'in dediğinin bir üst versiyonudur. Farkında olmadıkları zarları siz atıyorsanız bunu denemeyin Smiley Ben genelde her haltı oyunculara attırıp, inisiyatifleri oyunculara tutturup, hatta benim oyunumda meta yapmak çok büyük cezalarla karşılaştığı için oyuncularıma güvenip düşmanlarının statlarını bile söyleyebildiğim için bir sorun olmuyor Smiley Zaten metanın mantığını kavradıkları için yapmazlar benim oyuncularım genelde. Smiley

Bir de yine üşengeç DM'liğimden kaynaklanan güzel bir olay vardır: Oyuncuları ayrı başlatmak, bazen hiç bir araya gelememelerine neden olabiliyor. Bu nedenle birlikte başlarlar. Fakat RP, DM'le alakalı değildir. Herkes kendi karakterinin RP'sinden sorumlu olduğu için "nasıl bir grup oldunuz siz? Grubun özgeçmişini anlatın" deyip topu onlara atarım Smiley Güzel şeyler de çıkıyor.

Saygılarımla...

majeregölgesi
Commoner
*

XP: -16

www.frptr.org

« Yanıtla #5 : 29 Haziran, 2007 - 17:57 »

sakın zarsız oyun oynamayın(bu tek kişi için geçerli) ozaman adamı öldürmek çok zor oluyor ve adam azıttıkça azıtıyor.

lütfen beğendiğiniz mesajlara xp atınız lütfen, noolur,yalvarıyorum,ühühü la bu harf sayısı azalıyomu oha 291 mi kaldı yuh ahanı 268
juhansebastian
Peasant

XP: 8

www.frptr.org

« Yanıtla #6 : 30 Haziran, 2007 - 12:54 »

bende bi kaç tane katayım
*oyunculara arada gündelik hayatın tekdüzeliğinden de bahsedin. bu eğer sinirler gerginse yumuşatabiliyor.
*geçirdikleri her gün boyunca bir macera yaşamamaları önerimdir. boş olarak bir iki hafta geçirsinler zaman kavramı elinizde. böylece savaştan başka şeylerle de uğraşılır, rol kapsamı artar.
*"grup bayağı güçlendi dur şunları bi zorlayayım" düşüncesi çok sakat bir düşüncedir. küt diye gidiverirler oyun bitebilir. üstte de yazdığı gibi. güçlü değil taktiksel düşman yararlıdır.
*oyuncular istediğinizi görmüyorsa teker teker zar attırmak gereksiz düzeyde merak yapabilir. bu gibi durumlarda tavsiyem birinin gözüne sokunuz.
*oyuncunun birisi zar aracılığıyla müthiş ve kendini aşan bir eşya bulmuş ve bu sizin işinize gelmiyorsa size ek olarak quest şansı çıkmış demektir. kaybolma, çalınma, gasp, kapkaç, vs ile ana konu dışında işler yapmaları güzel olur.
* oyuncular ana konunun sonlarına doğru baştan savma vegayri ciddi tavırlar takınırsa aralarından seçilecek bir kurban ciddiyeti had safhaya çıkartabilir.(ama uyarıyorum riskli bir iştir. kurban direnebilir.)
« Son Düzenleme: 30 Haziran, 2007 - 12:56 Gönderen: juhansebastian » Logged
ussiyiness
Evren
Chosen One

« Yanıtla #7 : 30 Haziran, 2007 - 14:11 »

Çok güzel tavsiyeler ama bazı kısımları yorumlayamadım, açıklarsan sevinirim.

*oyunculara arada gündelik hayatın tekdüzeliğinden de bahsedin.
Bunu nasıl yapacağız? Basit bir örnek sunar mısın?

*oyuncular istediğinizi görmüyorsa teker teker zar attırmak gereksiz düzeyde merak yapabilir. bu gibi durumlarda tavsiyem birinin gözüne sokunuz.
Neyi birinin gözüne sokacağız? Huh Smiley Ortada atılan bir spot zarı gibi bir şey var sanırım. Teker teker zar attırmayalım? Kafam karıştı, cümle kuramıyorum. Cheesy Açıklarsan sevinirim.

juhansebastian
Peasant

XP: 8

www.frptr.org

« Yanıtla #8 : 3 Temmuz, 2007 - 02:48 »

açıklama yapayım...
gündelik hayatın tekdüzeliği demekle ayrıntıların biraz ön plana çıkması durumundun bahsediyorum. yani kasabada normalde göze çarpmayacak birşeyi anlatmak olayın gerçekciliği adına iyi bir adımdır ama dediğim gibi arada yapılmalı çok sık tekrarı durumunda sıkılmalar ve isyanlar başgösterir...
ikincisi olarak eşyayı göze sokma durumu...
eğer siz oyunculara bir kıyak geçeyim şunların içine bir de büylü eşya koyayım demişseniz ve oyuncular da bunu görmemekte ısrar ediyorsa seçtiğiniz bir kişinin ayak takılması, arkadaki birinin kazara çarpması, yere bişey düşürüp alırken görmesi ihtimali büyüktür demek istiyorum... yani o ortam içinde içiniz içinizi yiyerek " abi bi zar daha at sana sen " muhabbetine girilmemesinden bahsediyorum...
açıklayıcı oldu umarım...
Türklider
Darkness
Adept

XP: 14

Kişisel

« Yanıtla #9 : 3 Temmuz, 2007 - 16:55 »

bir şey vermek istiyorsanız ve oyuncular inatla görmüyorlarsa onu orada sokmaya çalışmanız büyük oranda eksiklik yaratır inandırıcılıkta. Yani zorla bir şeyler yapıyormuş gibi görünürsünüz. Onun yerine 1 hafta sonraki başka bir yolculukta başka bir olaydan ötürü gelir o almalarını istediğiniz malzeme. İlla o an olacak diye bir şey yok.

Mesela aynı şekilde diyelim troll, güçlü bir ooze gibi hazine biriktirmeyen aptal yaratıklarla kapışmışlarsa, o an o troll'ün ya da ooze'ın +2 shortsword çıkartma ihtimali yoktur. O zaman, bir sonraki kapışmalarında atıyorum elindeki silahı identify ettirememiş bir banditle karşılaşırlar ve o silahı ileride okutturduklarında +2 shortsword olduğunu görürler filan. Yani CR 7 amca HİÇ hazine vermezken, gereken hazineyi ileride CR 3 amca verebilir. O açıdan her şeyin illa anında olma zorunluluğu yok zaten.

Alıntı
gündelik hayatın tekdüzeliği demekle ayrıntıların biraz ön plana çıkması durumundun bahsediyorum. yani kasabada normalde göze çarpmayacak birşeyi anlatmak olayın gerçekciliği adına iyi bir adımdır
bu da çok standart bir olay zaten. Sadece kasabaya değil, içinde insanların yaşadığı bir kasabaya giriyorlarsa etraftan filan bahsederken günlük olaylardan, insanların konuşmalarından duyulan kadarından, evcil bir köpeği aklısıra ejderha yerine koyarak onu kovalayan veletlerden filan bahsetmek yapılması gereken en basit olaydır zaten. Bunu yapmayan roleplay DM'iyim diye gelmesin Cheesy Aşırı olmaması konusunda da haklısın. Kısa kısa özet şeklinde geçip genel fikri vermek yeterli. Yoksa iş DM show'a dönüşürse oyuncunun tadı gerçekten kaçıyor.

Saygılarımla...

Buradayım.

NOT:Aksini belirtmediğim sürece FRP ile ilgili konuşmalarım D&D ile ilgilidir
Faith is purest when it is unquestioning
An open mind is a fortress with its gates unbarred and unguarded.
insonne
Pinar
Citizen
**

XP: 26

« Yanıtla #10 : 9 Ağustos, 2007 - 20:50 »

benim en güzel tavsiyem şu : çıkın dolaşın... öyle evde kağıt kalem alıp, oturup oyun yazmaya da kalkmayın derim Wink dolanın etrafta ama gözünüz açık olsun. çok ufak şeyler öyle büyük fikirler getirebiliyor ki... ayırca müzik dinleyin, kitap okuyun ve arada olan şeyleri "görmeye" çalışın. bu da daha güzel senaryo veya olay getirir oyuna...

kesinlikle çıkın, gezin, dolaşın, insanları seyredin. etrafta cins cins tonla adam var, birazcık gözlem yaparak gerçekçi ve akılda kalıcı, fevkalbeşer npc'ler oluşturabilirsiniz.. sokakta gezenler, garsonlar, dilenciler, iş adamları, sevgililer.. herkeste dikkat çekici bir şeyler bulunabilir. gözlemlemeye de vaktiniz kalmadıysa tanıdığınız abuk subuk bi elemanı son dakika npcsi yapın gitsin :p hem oynatması da kolay olur, zira herhangi bir durumda "ahmet"in ne yapacağını bilirsiniz, karakter son dakikada yapılmış olsa bile tutarlı davranır, belii olmaz Wink

follow me and i&039;ll show you the white rabbit
vinassolamnus
en onurlu kahraman
Adept

XP: 23

« Yanıtla #11 : 12 Ağustos, 2007 - 13:55 »

şeyde güzel bir taktik hikayeyle ilgisi olmayan tasvirler kullanırsanız mesela : tavanadaki lamba sanki düşecekmişgibi sallanıyor ( ama düşmeyecek ) oyuncularda direk o noktaya odaklanacaktır

Est Umbris Oth Solarus, Est Solarus Oth Mithas
My Word is My Honor , My Honor is My Life
Sözüm Onurum , Onurum Hayatımdır
Londrakan
Citizen
**

XP: 15

Graz'zt The Demon Lord

« Yanıtla #12 : 12 Ağustos, 2007 - 19:35 »

ikincisi olarak eşyayı göze sokma durumu...
eğer siz oyunculara bir kıyak geçeyim şunların içine bir de büylü eşya koyayım demişseniz ve oyuncular da bunu görmemekte ısrar ediyorsa seçtiğiniz bir kişinin ayak takılması, arkadaki birinin kazara çarpması, yere bişey düşürüp alırken görmesi ihtimali büyüktür demek istiyorum... yani o ortam içinde içiniz içinizi yiyerek " abi bi zar daha at sana sen " muhabbetine girilmemesinden bahsediyorum...
açıklayıcı oldu umarım...

Hayır bence yanlış bir taktik olur.Eğer yaptığınız tasvirden sonra farketmemiş ve olayın üstüne gitmemişse birkaç dakika sonra yada oyunun ilerleyen bölümlerinde yada hemen sonra orada şu şu vardı ama sen kaçırdın.Nİhaha yapın.Oyuncu geri dönmeye çalışırsa bunun meta olduğunu hatırlatın ve g.t üstü oturmasını sağlayın.Ardından bir başka yerde vereceğiniz item'ın karşısına benzer bir yöntemle çıkmasını sağlayın.Bir daha ki sefere emin olun daha dikkatli ve inceleyici olacaktır oyuncu.

Mesela geçen gün oynattığım bir oyunda büyü sayısını çoğaltmak için scroll toplayan büyücü arkadaş bir odayı aramadan es geçmiş ve ben odayı geçtikten sonra  oda da 3 scroll vardı ama araştırmadın dedikten sonra adamın oyuna olan ilgisi başta diğer oyuncuma göre azken birden 3,4 katına çıkmıştır.Ve sonra aynı scrolları sırayla 3 ayrı yerde bulmuştur. Grin
vinassolamnus
en onurlu kahraman
Adept

« Yanıtla #13 : 14 Ağustos, 2007 - 12:01 »

ben orda yanlış anllatım her halde kendimi ben orda oyun gerçekçi olsun herşeyi tasvir edin iyicene demek istedim yani hani bazı arkdaşalarda şöyle bir durum oluyo  " odaya girdin  üç tane cüce gördün " diyip diyer ayrıntıları geçiyo bende yani bunu yapmayın demek istedim  Cheesy

yanlış anlattıysam kendimi özür dilerim

Est Umbris Oth Solarus, Est Solarus Oth Mithas
My Word is My Honor , My Honor is My Life
Sözüm Onurum , Onurum Hayatımdır
GollaRK
ZehiR
Member

ne jedi ne sith tek başına....

« Yanıtla #14 : 14 Ağustos, 2007 - 14:21 »

mss frp yaptıryosanız zarlarla fazla uğraşmayın denedim çok uzun sürüyo sadece sıra zarı atabilirsiniz. Msn de sıra hemen karışabiliyo onada dikkat edin.

yıkım savaşından sonra...
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: